Nébih kézfertőtlenítő gyártásával kapcsolatos eljárásrendje

 

Tisztelt Tagtársunk!

Tájékoztatásul küldöm a Nébih kézfertőtlenítő gyártásával kapcsolatos eljárásrendjét.  

Üdvözlettel:

Bolyhos Zoltán elnök úr megbízásából

Madár Mihály titkár

*** *** *** *** ***

Tisztelt Mihályi László!

Röviden tájékoztatlak a fenti tárggyal kapcsolatban:

Hatóságomnál, pálinka előállító üzemben történő biocid kézfertőtlenítő anyag gyártásának ideiglenes engedélyezési folyamata, illetve protokollja röviden a  következő.

Az ügyfél elektronikus úton, a bor@nebih.gov.hu elérhetőségen, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által ideiglenesen kiadott határozatára és a jelenlegi helyzetre történő hivatkozással, valamint a felelős vezető elérhetőségének megadásával, online formanyomtatvány hiányában, kérelmezi kézfertőtlenítő gyártásának ideiglenes jóváhagyását.

Felhívom figyelmét, hogy az előállító üzemnek előzetesen rendelkeznie kell a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott kéz- és bőrfertőtlenítő folyadék Magyarországon történő gyártását, forgalmazását és felhasználását ideiglenesen engedélyező HU-2020-IDEIGLENES-1-XXXXX számú határozattal.

Hatóságom felügyelői a megadott elérhetőségen felveszik a kapcsolatot a kérelemben megjelölt felelős vezetővel, majd előzetes időpont egyeztetést követően helyszíni szemle keretében ellenőrzést folytatnak le. Megfelelés esetén, hatóságom ideiglenesen jóváhagyja a kérelmezett biocid kézfertőtlenítő gyártását.

Felügyelőink az üzemben ellenőrzik a biocid kézfertőtlenítő termék teljes gyártási folyamatát, az üzem higiéniai alkalmasságát, az alap- és segédanyagok elkülönített tárolását és azok beszállításának nyomon követhetőségét. A biocid kézfertőtlenítő anyagnak rendelkeznie kell előállítási dokumentumokkal (gyártmánylappal), biztonsági adatlappal és a felhasznált alapanyagok minőségét igazoló tanúsítványokkal.

Az előállító üzem minőségbiztosítási rendszerében szerepeltetni szükséges a biocid kézfertőtlenítő termék/ek gyártására vonatkozó szabályozásokat, illetve azokat igazoló dokumentációkat.

Az élelmiszeripari üzem HACCP rendszerébe be kell építeni az új termék gyártására vonatkozó intézkedéseket és azok igazolásához tartozó dokumentumokat. 

Hatóságom minden esetben a gyártáshoz felhasznált gabonából készült etil-alkohol alapanyagból – akkreditált laboratóriumi analitikai vizsgálat céljából – hatósági mintát vesz.

Az üzemben megtalálható, lédig alkoholos ital készletet elkülönítve külön helységben kell tárolni a biocid kézfertőtlenítő előállításához felhasznált alapanyagoktól. Helyszíni ellenőrzéskor, minden esetben dokumentálásra kerülnek az alkoholos italok lédig és palackos készletei.

Egy időben biocid kézfertőtlenítő anyagokat és alkoholos italt azonos helységben, azonos gépeken nem gyárthat, de lepalackozott kiszerelt alkoholos italt készáru raktárából kiszállíthat.

Fentiekre tekintettel, az alkoholos ital gyártása mindaddig felfüggesztésre kerül, amíg az üzem biocid kézfertőtlenítő szert állít elő. Alkoholos ital gyártásának újrakezdése minden esetben bejelentés köteles tevékenység, amit hatóságunk részéről a későbbiekben ismételt helyszíni szemle követ, ahol az alkoholos ital készletek és a biocid kézfertőtlenítők alapanyag felhasználása és a késztermék ellenőrzése is megvalósul. 

Üdvözlettel:

Mészáros Kálmán

igazgató

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság

1118 Budapest, Budaörsi út 141-145.

06-70/436-0440

meszarosk@nebih.gov.hu

portal.nebih.gov.hu

http://www.facebook.com/nebih.hu

NÉBIH kampányok