A Magyar Pálinka Hete

  • 2019. november 4. – 9. között került megrendezésre Kecelen a „MAGYAR PÁLINKA HETE” elnevezésű pálinkás szakmai rendezvény. Ennek a rendezvénynek a keretein belül találkozhattak az ország és a Kárpát-medence területén élő pálinka kedvelők italai. Ez volt a Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny.

 

Ez a mostani rendezvény mégis teljesen más volt, mint az eddigiek. Az országban jelenleg is tartó jövedéki ellenőrzések még fontosabbá tették a verseny rendezőinek, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a nevezett minták jogszerűségének vizsgálatára.

 

A megmérettetésre a határon túlról is érkeztek nevezések, amelyek száma az idei évben 182 tétel volt. A 2 felvidéki és 11 erdélyi nevezés mellett 25 magyar nevező küldte el termékeit. A fesztivál másnapján az Előkészítő Bizottság, Madár Mihály vezetésével ellenőrizte a beérkezett tételeket, és 5 tételt nem fogadtak be, mert nem feletek meg a jövedéki előírásoknak.

Béli Géza és Krizl Edit szakmai vezetők irányításával a 30 bíráló 177 tétel kiértékelését végezte el a bírálat napján. Nem egyszerűen csak minősítették a tételeket, hanem azokról szakmai szöveges értékelést is készítettek, továbbá profil analízist adtak a kereskedelmi forgalomba helyezett pálinkákról.

A Kiértékelő bizottság Muth József vezetésével végezte a bírálatok kiértékelését. Minden tételt minimum 5 bíráló értékelt egymástól függetlenül, ezek eredményét azonnal számítógépre is vitték, ahol a két szélsőség kiesett, a középső 3 érték súlyozott átlaga határozta meg a tétel értékét, de abban az esetben, ha 3 pontnál nagyobb eltérés lépett fel, akkor azt egy csúcs zsűrihez utalta, ahol további 3 bíráló döntött annak végleges eredményéről. A profi módon összehangolt munka eredményeként ezek a számszaki kiértékelések, valamint szöveges magyarázatok és profil analitikák is elkészültek.

A hét záró eseménye a Kárpát-medencei Pálinka és Párlatverseny díjkiosztója volt. Rövid értékelés történt Béli Géza szakmai vezető által. Akad 33 tétel, amely emléklapot kapott, mellé pedig szakmai iránymutatást a jövőbeni hibák elkerülése érdekében. Az 53 bronz minősítés mellett az 57 ezüst, és 34 db arany került átadásra. Ezen a versenyen együtt indultak a kereskedelmi és magántételek, amelyek egyforma megítélésben részesültek, és a végén az is látható volt, hogy nem maradt le egyik sem a másiktól. 

A támogató szervezetek különdíjakat ajánlottak fel, amelyek a díjkiosztó végén kerültek átadásra. Nagy Attila a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesülete különdíját a legeredményesebb és a legjobb párlat készítője kapta, aki ebben az évben is Dr. Gyenesei István magánfőző lett Kaposvárról. A Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete a legeredményesebb nevezőjüknek ajánlott fel díjat, amelyet Madár Mihály adott át a Madarasi Pálinkaháznak. A Pálinka Nemzeti Tanács által felajánlott különdíjat a Zimek Pálinkaház kapta meg. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének különdíját a legjobb kereskedelmi forgalomba került törkölypálinka kaphatta, amelyet idén a Bajai Pálinkaház vehetett át. Végül a Pálinka Kollégium által felajánlott Fortissimus Spiritus díjat a szlovákiai Varga Imre érdemelte ki párlatával. A társadalmi zsűri is kiválasztotta idén is az oda felajánlott legjobb párlatnak járódíjat, amelyet Kalla Pál hordókészítő ajánlott fel és idén az Erdélyből érkező Lőrincz János nyerte el érlelt borpárlatával.

Gratulálunk minden nevezőnek, és bizakodóan tekintünk a jövőbe, hogy egy év múlva még jobb páraltok és pálinkák kerülnek a bírálók és a társadalmi zsűri elé.

 

Az alábbi fülecskékre (feliratokra) kattintva érhetőek el a különféle rendezvényekről, eseményekről szóló képek.

Magyar Pálinka Hete - 2018

Véget ért a Kárpát-medencei pálinka és párlatverseny, bor-pálinka-párlat palackszépségverseny, Bács-kiskun megye legjobb szőlőpálinka versenye.

Az idén 312 pálinkaminta érkezett a Kárpát-medence magyar lakta területeiről. Ezt bírálták a szakértő zsűritagok.

A 312 mintát 62 nevező küldte be. A hét során 80 résztvevővel egy társadalmi zsűri is megkóstolta és minősítette a kiemelkedő minőségű mintákat.

Szombaton a katolikus templomban borlovag és borkirálynő-avatás történt, miközben Burányi Roland plébános megáldotta a pálinkákat.

A mintákat beküldők között Egyesületünk tagjai is szerepeltek.

Az elbírálás során arany, ezüst és bronz minősítések kerültek odaítélésre.

A délután folyamán kiválasztották a Bács-Kiskun Megye Legjobb Szőlőpálinkáját. A kitüntető címet a kiskőrösi a Mátyás Pálinkaház Cserszegi Fűszeres kapta.

Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje címet pedig a Madarasi Pálinkaháznak ítélte a zsűri.

Az pálinka család kitüntető címet a Bolyhos és fia Bt nyerte el.

Kalocsa - 2018- december: Érseki Istentisztelet keretén belül megszentelik az új főzésű pálinkákat

Kárpát-medencei pálinka és párlatverseny, bor-pálinka-párlat palackszépségverseny, Bács-kiskun megye legjobb szőlőpálinka versenye

Magyarország Legszebb Birtoka - 2018 - Közönségdíj - Bolyhos Pálinkafőzde

 

Madaras - 2018
76. OMÉK 2013. --- szeptember 18. - szeptember 22.
Birkás Pelinka Fesztivál -- 2012.06.30. Győrvár

OMÉK 2011 --- 2011. szeptember 28. - október 2.
Bolyhos Pálinka Fesztivál -- 2011. május 21.
Zsindelyes Pálinkafesztivál -- 2010. szeptember 04.

IV. Zsindelyes Fesztivál

Szombaton került megrendezésre a IV. Zsindelyes Fesztivál, amely igazán sikeresen zajlott le. Már reggeltől kezdve különböző lovas programokkal és táncos, énekes műsorokkal várták az oda látogatókat, majd délutántól kezdetét vette az élőkoncertek sora.
A Szalonna és Bandája után a Holdviola mutatkozott be a Zsindelyesen, majd Fenyő Miklóssal és tánckarával ropták együtt a látogatók, és a Magna Cum Laude is hatalmas koncertet adott a kora esti órákban.
Ezalatt a kis színpadon pedig helyi és környékbeli zenekarok szórakoztatták a közönséget, mint a Tequila Band, Rock Band és a Roxán.
Pataki Attila betegsége miatt sajnos az EDDA nem tudott fellépni, de Nagy Feró és a Beatrice megmentette a Fesztivált és őrületes hangulatot varázsolt az egyébként is tomboló közönségnek, amiért az egész Zsindelyes Csapat hálás! Pataki Attilának pedig ezúton is szeretnének minél előbbi felgyógyulást kívánni a szervezők.

Ezen a napon minden sikeresen alakult, az időjárás is mellénk állt, és abszolút nem esett az eső a rendezvény ideje alatt. Talán ennek is köszönhető a színvonalas programok mellett az, hogy idén rekordot döntött a látogatók száma, 11.735 fizető vendég került regisztrálásra, a gasztronómiai és kézműves csoportokkal együtt 14.000 látogatója volt a Zsindelyes Fesztiválnak.
Ez a nagy érdeklődés mellett azért is öröm számunkra, mert így a felsőzsolcai árvízkárosultakat 585.000 forinttal tudjuk támogatni, azaz a belépők 10%-ával- mondta el Juhász Miklós, a Zsindelyes Pálinkafőzde marketingigazgatója és a fesztivál főszervezője. Hivatalos guinness rekordok is születtek a rendezvény keretein belül, elkészült egy 2010 adagos Zsindelyes Kompót is, ami almából és meggyből, fűszerekkel és pálinkával készült. Nagy sikere volt az ételnek, rövid idő alatt kikóstoltatták a lelkes szakácsok (Cziránku István és Szoboszlai Gyula) a 3000 literes üstben készült kompótot. A Zsindelyes-tanyán rendezett esemény keretében egy másik kiemelkedő teljesítmény is született: 72 óra folyamatos énekléssel Guinness-rekordot állított fel az Érpataki Asszonykórus. Az együttes tagjai csütörtök délben kezdték a magyar népdalok éneklését, amelyet vasárnap Budapesten, a SzeptEmber Feszten fejeztek be.

A Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosai minden évben kiosztanak érdemérmeket, amely azoknak jár, akik nagyon sokat tesznek a Zsindelyes Pálinkákért. Idén is megtörtént az átadás, amelyeket Szikszay István, Pál József, Pátzay István és a Magna Cum Laude kapott meg. Előbbiek a marketing és az értékesítés területén segítették a hungarikum útját, utóbbi együttes viszont a méltán híres Pálinkadala miatt érdemelte ki az elismerést.

A fesztiválon helyet kapott a Hagyományőrző Főzőverseny és az Észak-Alföldi Régió Pálinkamustrája is, illetve Kiváló Magyar Élelmiszerek és Hagyományos Kézművesesek Udvara is kialakításra került, ahol a gyermekek pedagógusok segítségével kipróbálhatták kézügyességüket, kreativitásukat. A szervezők nagyon örülnek annak, hogy ilyen sokan ellátogattak a rendezvényre, és ígérik, hogy jövőre is mindent megtesznek a sikeres fesztiválért, és azért, hogy jól érezze magát minden Zsindelyesre látogató!

Éden-tó Szeszfőzde -- Békési Szilvapálinka Ünnep - 2010. június 4-5.
Az első előadás a Békési Szilvapálinka Centrumban