Tematikus élelmiszer-higiénia tájékoztatás – 2020.11.16.

 

Tisztelt Tagtársak!

A Nébih és az Agrárkamara által élelmiszer-higiénia és járványügyi témakörben elkészített és kiadott anyagait küldöm az alábbiakban:

Üdvözlettel:

Pásztor Sándor elnök úr megbízásából
Madár Mihály titkár

 

Tisztelt Megyei Alelnök!

Tisztelt Országos Osztálytag, Alosztálytag!

A biztonságos élelmiszer-előállítás megteremtése és fenntartása az élelmiszerellátási-lánc minden szereplőjének a legfontosabb prioritása, így a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága szeretnéne hozzájárulni az élelmiszer-higiéniával és biztonsággal kapcsolatos jogszabályok, követelmények betartásának megkönnyítéséhez. Célunk, hogy gyakorlatias és közérthető formában olyan ismereteket adjunk át tagjainknak, amelyeknek köszönhetően növelni tudják a hatékonyságukat a folyamatok racionalizálása és a nem megfelelő tevékenységek csökkentése révén.

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy „Biztonságos élelmiszer-előállítás” címmel kiadványt készítettünk az élelmiszeripari vállalkozások számára. A 3 kötetből álló kiadványban kiemelt figyelmet szentelünk az élelmiszerhigiéniai alapelveknek, az élelmiszeripari vállalkozások által kötelezően alkalmazandó és az önkéntes alapon bevezethető irányítási rendszerekre. Ez a hiánypótló kiadvány mindazoknak szól, akik szeretnének megfelelni az elvárt higiéniai feltételeknek és alapvető jogszabályi előírásoknak függetlenül attól, hogy az élelmiszeripar melyik ágazatában, esetleg a vendéglátásban vagy a kereskedelemben tevékenykednek. Továbbá azoknak a versenyképességre törekvő vállalkozásoknak is ajánljuk, akik szeretnék megismerni a rendelkezésre álló élelmiszerbiztonsági irányítási rendszereket, azok követelményeit, hogy a leírtak alapján el tudják dönteni, hogy a célpiacaik eléréséhez melyik rendszer követelményei a legmegfelelőbbek.

A kiadvány kötetei ingyenesen elérhetőek az alábbi linkeken:

  1. Higiéniai alapismeretek az élelmiszeriparban
  2. Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok (HACCP) rendszer és alkalmazása

III. Élelmiszerbiztonsági és minőségirányítási rendszerek

A témával kapcsolatban korábban megjelent kiadványaink:

A hűtési lánc felügyelete

A takarítás kritériumai

A higiénia szerepe ebben a kihívásokkal teli időszakban különösképpen előtérbe helyeződött. Az élelmiszeripar számára is elengedhetetlen, hogy kellő gondossággal kezelje munkavállalói és az előállított élelmiszerek biztonságát. Az élelmiszeripari vállalkozások számára most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony élelmiszerbiztonsági rendszert működtessenek, ideértve a gyakori és alapos higiéniai gyakorlatok alkalmazását. Ezek kialakításában és alkalmazásában kívánunk segítséget nyújtani – a kiadványaink mellett – a korábban már összegyűjtött és kiküldött információink által. Ezeket most újra megosztjuk Önökkel:

  1. A Nébih több összefoglalót készített – és ezeket folyamatosan frissíti -, hogy segítse a vállalkozásokat a koronavírus-járvány idején szükséges intézkedések kialakításában. A tagi kérdéseket összegyűjtöttük és kértük a Hivatal együttműködését ezek megválaszolásában – 1. sz. csatolmány
  2. A Vállalati Fehér Könyv gyakorlatias segítséget nyújt a vállalkozásoknak a járványhelyzetre való felkészüléshez
  3. Élelmiszerbiztonsági kérdésekre ad választ a Bizottság összeállítása:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_crisis_covid19_qandas_hu.pdf

  1. Az aktuális helyzetben kiemelt fontosságú a jól megválasztott fertőtlenítőszer alkalmazása. A nemzetközi tapasztalatok alapján leírtuk azokat a hatóanyagokat, amelyek hatásos ellenszerek lehetnek az új típusú koronavírus elleni küzdelemben – 2. sz. csatolmány

Ezzel kapcsolatban további információ az NNK oldalán érhető el.

Üdvözlettel:

 

Dr. Hámori Judit

élelmiszeripari alelnöki tanácsadó

 

1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113.

M: +36 30 681 2344

E:  hamori.judit@nak.hu
W: www.nak.hu